Dankzij Petrus staat er een haan op onze toren

Petrus is in de Bijbel vaak haantje de voorste. Hij weet wel hoe het moet. Petrus is de man, die achter Jezus aan op het water kan lopen. Maar een minuut later zakt Petrus door de golven en verdrinkt bijna. Het is dat Jezus hem redt. Ook wanneer Jezus zegt dat hij moet lijden en zijn leerlingen hem in de steek zullen laten, wil Petrus daar niet aan. Nooit zal hij zijn meester in de steek laten. Indringend in dit verband zijn de woorden van Jezus aan Petrus als waarschuwing in Lucas 22 vers 31 en 31 en 32:

31Simon, Simon, weet dat Satan jullie voor zich heeft opgeëist om jullie als graan te mogen zeven. 32Maar ik heb voor je gebeden opdat je geloof niet zou bezwijken. En als jij eenmaal tot inkeer bent gekomen, moet jij je broeders sterken.

Jezus voorziet de val van Petrus. Ook hij zal Jezus in de steek laten. De satan staat op scherp. Jezus zal bidden voor Petrus dat zijn geloof niet ophoudt. De woorden van Jezus komen uit. Diep in de nacht wordt Jezus gevangen genomen. Petrus volgt Jezus. Hij doet wat hij gezegd heeft en zou Jezus niet in de steek laten. Petrus is bij Jezus als hij verhoord wordt. Totdat iemand vraagt of hij bij Jezus hoort. ‘Ben je ook niet een leerling van hem?’ Dan wordt het Petrus te heet onder de voeten en hij ontkent zijn relatie met Jezus.

Drie keer die vraag. En drie keer de ontkenning en verloochening door Petrus. Dan kraait de haan. Petrus herinnert zich dat Jezus dit heeft voorspeld. Hij vlucht in de nacht weg en laat Jezus in de steek.

Het probleem van Petrus was dat zijn geloof te groot was. Hij was er heilig van overtuigd dat Jezus hem nooit in de steek zou laten. Maar het tegendeel gebeurde.Daarom viel Petrus zo diep. Petrus struikelde over zijn eigen geloof en kwam ten val. Zijn geloof redt hem niet. Alleen door het geloof van Jezus zal hij weer kunnen opkrabbelen. Prachtig is dan ook de belofte van Jezus dat hij voor Petrus zal bidden in Lucas 22:

31 Simon, Simon, weet dat Satan jullie voor zich heeft opgeëist om jullie als graan te mogen zeven. 32 Maar ik heb voor je gebeden opdat je geloof niet zou bezwijken. En als jij eenmaal tot inkeer bent gekomen, moet jij je broeders sterken.

Door het gebed van Jezus komt Petrus zijn val te boven. Omdat Jezus voor Petrus bidt, komt hij los van het kwaad. Er is een strijd. Een geestelijke strijd. De satan wil ook ons ten val brengen. Jezus is sterker. Zijn gebed redt ons. We kunnen diep vallen, maar voordat we neerstorten is er de hand van God, die ons opvangt. Wanneer je valt, heb je niks meer aan je eigen geloof. Alleen het vervangende geloof van Jezus kan je dan nog redden.

In dit geval is het ook goed om even stil te staan bij de haan op onze kerktoren. Opgepoetst en wel staat hij er weer. De steigers rondom de toren zijn weg en de haan is dus weer volop zichtbaar.
Deze haan staat er niet zomaar. Ook is het niet bedoeld als symbool dat er geen kip in de kerk komt. Van de haan gaat een hele andere boodschap uit. Allereerst verwijst de haan naar de verloochening van Jezus door Petrus. Alsof de haan ons wil waarschuwen. Zo jullie niet. Maar de haan is ook een symbool van Jezus Christus. De haan herinnert aan het lijden en sterven van Jezus. Het is dan een symbool voor de nieuwe dag. De dag van Pasen. Het is de haan, die de Paasmorgen als eerste mocht verwelkomen. Gezang 371 heeft het zo verwoord:

De haan kraait dat de dag begint,
het licht het duister overwint.
Christus spreekt in het hart ons aan
om tot het leven op te staan.

In het verlengde hiervan staat de haan symbool voor waakzaamheid. De haan verwijst ook naar de andere dag. De dag, dat Jezus terugkomt. Dat vraagt om waakzaamheid.

Tenslotte is er nog iets opmerkelijks. De haan staat op een windvaan. Hij staat op de meeste torens met zijn kop in de wind. De snavel van de haan wijst precies de andere kant op als de windwijzer. Zo is de haan ook een symbool voor de strijd van de christenen, die ze moeten leveren om hun geloof te behouden. Er is heel vaak tegenwind. De haan op de toren, met zijn kop in de wind, roept ons om het vol te houden en de hoop niet te verliezen.

Ds. Roberto Buijs

21 feb 2018;