Bij de diensten

De Adventstijd is begonnen. Advent betekent komst of aankomst. Vier weken lang zien we uit naar de komst van het Kerstkind Jezus, de langverwachte Messias.

De kinderen in de kindernevendienst volgen deze weken een Advents- en Kerstproject over de door God beloofde Vrede-Koning. Telkens gaat het daarbij over woorden van de profeet Micha.

Na de Eerste Advent hoop ik ook in de dienst van de Tweede en DerdeAdventszondag voor te gaan. De Derde Adventszondag, 15 december, zijn we uitgenodigd om het Heilig Avondmaal te vieren.

De Vierde Adventszondag, 22 december, is ds. Meijer uit Puttershoek onze gastpredikant. De zondag heeft in de oude kerkelijke traditie een bijzondere naam: RorateCoeli. Dat is Latijns voor ´dauwt, of druppelt, hemelen´. Het komt uit Jesaja 45 vers 8, waar gebeden wordt om gerechtigheid te laten neerregenen op de aarde. Uitgezien wordt er zo naar nieuw messiaans leven, neerdalend, druppelend uit de hemel. Zo heeft deze zondag een indrukwekkende Adventsnaam gekregen.

Dinsdag 24 december is het Kerstavond. ´Onderweg naar het Licht´ opent de avond, met de bijeenkomst in de Rooms Katholieke Kerk. Om 22.00 uur is de Kerstnachtdienst in onze kerk. Vanaf 21.30 uur is er koffie en warme chocolademelk. We zien uit naar een ingetogen Kerstnachtdienst, warm, met mooie Kerstliederen, rond het geheim van Christus´ geboorte. Na de dienst is er glühwein en kerstbrood, om bij na te praten.

Woensdag 25 december, Kerstmorgen, vieren we het grote feest van de geboorte van Jezus Christus. Er is geen kindernevendienst. We vieren Kerstfeest in de kerkzaal met jong en oud.

Zondag 29 december hoopt ds. van der Linden uit Klundert voor te gaan in een gezamenlijke dienst met de mensen van de Gereformeerde Kerk. De kindernevendienst rondt in deze dienst het Advents- en Kerstproject af.

Op Oudejaarsavond, dinsdagavond 31 december sluiten we om 19.00 uur het jaar 2019 af in de Oudejaarsavonddienst, die we gezamenlijk houden in de Gereformeerde Kerk. Deo Volente.

Want de Heer onze God is Alpha en Omega, begin en einde van onze uren, dagen, maanden en jaren die we tellen. Van eeuwigheid tot eeuwigheid is Hij God. In dat gelovig besef maken we de overstap naar een nieuw jaar 2020. Op Nieuwjaarsdag komen we een kort moment bij elkaar in Het Anker, om 10.30 uur, met een korte meditatie bij de bijbel, met liederen van nieuw begin, in gelovig perspectief dat God, onze Heer, ons leven draagt.

Zondag 5 januari is de eerste zondag van Epifanie. Epifanie betekent ´verschijning´. Op deze zondag vieren onze broeders en zusters in de Oosters Orthodoxe Kerk het Kerstfeest. Nadruk heeft bij hen vooral dat het Licht voor de wereld, Jezus Christus, reddend is verschenen in een vaak donkere wereld. Vandaar de naam van deze zondag. Traditiegetrouw staan op Epifanie vaak de Bijbelverhalen centraal van de wijzen uit het Oosten (Driekoningen heet de zondag ook wel in de Rooms Katholieke traditie), of van de doop van Jezus in de Jordaan.

Zondag 12 januari hoopt ds. van Laar uit Rhenen voor te gaan.

Zondag 19 januari zijn we uitgenodigd om het Heilig Avondmaal te vieren.

Zondag 26 januari nemen we afscheid van een aantal ambtsdragers, voor wie hun ambtstermijn eindigt. En hopelijk mogen we dan ook nieuwe mensen in het ambt bevestigen.

Laten we elkaar goede en gezegende diensten wensen. In de kerkzaal, voor de kinderen in de nevendienst en voor de tieners in hun tienervieringen.

ds. Gert Oostermann.

23 jan 2020;