Collecteafkondigingen

Zondag 6 oktober: Israël Zondag

Leren door ontmoeting en dialoog

De relatie met het Joodse volk en het jodendom is voor de Protestantse Kerk in Nederland een essentieel element van de eigen identiteit. De Protestantse Kerk onderstreept de verbondenheid met het Joodse volk.
Het gesprek in plaatselijke gemeenten met en over onze Joodse wortels wordt gesteund met inspiratiematerialen, ontmoetingsdagen, het tijdschrift Kerk & Israël Onderweg. In het internetproject ‘De Uitdaging’ worden christenen uitgedaagd om lessen te leren en de dialoog met joden en de eigen traditie met nieuwe ogen te bekijken.
Op 6 oktober, Israëlzondag, is de collecte bestemd voor het werk van Kerk & Israël. Helpt u mee om deze collecte tot een succes te maken?

Zondag 10 november: Pastoraat

Eenzaamheid draaglijk maken

Eenzaamheid speelt overal in Nederland en dus ook in de plaatselijke gemeenten. In veel, zo niet in alle gemeenten, zijn wel activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan of draaglijker te maken. De Protestantse Kerk ondersteunt dergelijke initiatieven van harte, bijvoorbeeld door aan te sluiten bij de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid. Ook bieden we informatie, materialen en tips aan. Daarnaast ondersteunen we initiatieven om eenzaamheid op de agenda te zetten. Het is van groot belang om de aandacht te vergroten in kerk en samenleving, omdat eenzaamheid een groeiende groep mensen treft, ouderen én jongeren. Eenzaamheid is een ongewenste metgezel die de waardigheid van de betrokkene gemakkelijk kan aantasten. Door met elkaar nadruk te leggen op waarden als inclusiviteit, compassie en naastenliefde kan vanuit de gemeente draagkracht aangeboord worden.

Zondag 17 november: Collecte Protestantse Kerk

Steun voor kleine kerkgemeenschappen

'Als ik de kerktoren van mijn dorp zie, dan weet ik: ik ben thuis'. Dat gevoel delen kerkgangers en dorpsbewoners. De Protestantse Kerk ondersteunt dorpskerken om present te blijven in het dorp en actief bij te dragen aan de leefbaarheid. Bijvoorbeeld door mee te doen in de dorpscoöperatie om voorzieningen te behouden of door burenhulp te stimuleren. Door de oprichting van een voedselbank of door het bieden van (pastorale) zorg voor dorpsbewoners. Er gaat veel goed in dorpskerken, maar er zijn ook zorgen. Want soms ontbreken voldoende menskracht en middelen om kerk van en voor het dorp te zijn. De Protestantse Kerk helpt dorpskerken om gelovig en creatief dorp en kerk aan elkaar te verbinden. Collecteert u mee om dorpskerken levendige vindplaatsen van geloof, hoop en liefde te laten zijn?'

Zondag 1 december: Kerk in Actie, Zending in Zambia

Onderwijs voor groeiende kerk Zambia

In Zambia groeit de kerk en daarmee de vraag naar predikanten. De theologische faculteit aan de JustoMwale University in Lusaka biedt kwalitatief goed theologisch onderwijs, toegespitst op de praktijk. Studenten worden er niet alleen opgeleid om gemeenteleden te ondersteunen bij hun geloof, maar ook bij hun dagelijkse strijd om te overleven. Zo komen in de opleiding ook onderwerpen als hiv/aids, man-vrouwvraagstukken, mensenrechten, klimaatverandering en voedselzekerheid aan de orde. De studenten krijgen les van Zambiaanse docenten en van een docentenechtpaar uit Nederland: Thijs en Marike Blok.

21 nov 2019;
21 nov 2019;